Τι είναι η ονυχομυκητίαση;
Η ονυχομυκητίαση αναφέρεται στην προσβολή των νυχιών από μύκητες. Οι μύκητες προσβάλλουν κατά κανόνα τα νύχια των ποδιών (1 στα 4 άτομα θα μολυνθούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους), ενώ τα νύχια των χεριών προσβάλλονται λιγότερο συχνά. Παρατηρείται συχνότερα στους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους διαβητικούς και σε άτομα με κακό κυκλοφορικό σύστημα. Οι μύκητες ευνοούνται και υπεραυξάνονται σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας όπως αυτές που επικρατούν στα ντους, τα αποδυτήρια, τα κολυμβητήρια και προκαλούν ονυχομυκητίαση.
Είναι κληρονομική η ονυχομυκητίαση;
Σε γενικές γραμμές, η απάντηση είναι αρνητική. Ωστόσο, σπανίως υπάρχει οικογενής προδιάθεση όταν η ονυχομυκητίαση προσβάλλει και άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας.
Ποια είναι η κλινική εικόνα της ονυχομυκητίασης;
Συνήθως η ονυχομυκητίαση ξεκινά από το ελεύθερο άκρο του νυχιού, σιγά σιγά εξαπλώνεται προς τη βάση του και μπορεί να επηρεαστεί όλο το νύχι ή να μεταφερθούν οι μύκητες σε διπλανά νύχια. Τα νύχια γίνονται πιο παχιά και εύθρυπτα ενώ το χρώμα τους γίνεται λευκωπό ή κιτρινωπό. Οι μύκητες προσβάλλουν συχνότερα τα μεγάλα και τα μικρά δάκτυλα των ποδιών. Από ονυχομυκητίαση συχνά προσβάλλονται άτομα που τα χέρια ή τα πόδια τους τους παραμένουν βρεγμένα για αρκετές ώρες όπως οι κολυμβητές, οι αθλητές, οι νοικοκυρές, οι κομμωτές.
Πώς διαγιγνώσκεται η ονυχομυκητίαση;
Η ονυχομυκητίαση διαγιγνώσκεται συνήθως κλινικά. Υπάρχουν αρκετές δερματολογικές παθήσεις που επηρεάζουν τα νύχια και δεν σχετίζονται με μύκητες γι’ αυτό ο δερματολόγος θα πάρει ξέσματα από τα νύχια και θα τα στείλει στο μικροβιολογικό εργαστήριο για να γίνει καλλιέργεια. Μερικές φορές, μπορεί να απαιτούνται επαναλαμβανόμενες καλλιέργειας μέχρι να βρεθεί ο υπεύθυνος μύκητας.
Πώς αντιμετωπίζεται η ονυχομυκητίαση;
Η ονυχομυκητίαση είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται το συντομότερο γιατί δεν θεραπεύεται από μόνη της, μπορεί να προσβάλλει και τα υπόλοιπα νύχια και μπορεί να προκαλέσει δυνητικά σοβαρά προβλήματα υγείας σε διαβητικούς ή ανοσοκατεσταλμένους. Η θεραπευτική αγωγή είναι μακροχρόνια και αν δεν γίνει σωστά η ονυχομυκητίαση μπορεί να υποτροπιάσει.
Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:
- Τοπικές θεραπείες
Κατά κανόνα, οι τοπικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση είναι λιγότερο αποτελεσματικές από αυτές που λαμβάνονται από το στόμα. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι βερνίκι νυχιών αμορολφίνης και διάλυμα νυχιών τιοκοναζόλης για πολλούς μήνες ώστε να υπάρξει βελτίωση. Προτιμώνται αν η έκταση της προσβολής του νυχιού είναι μικρή και εάν η λοίμωξη είναι σε αρχικό στάδιο. Το ποσοστό ίασης μόνο με τοπικούς παράγοντες, φτάνει ως 30% και αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με αντιμυκητιασικά χάπια αυξάνεται η πιθανότητα ίασης.
- Από του στόματος θεραπείες
Η γκριζεοφουλβίνη είναι το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο για παιδιά αλλά λόγω των συχνών υποτροπών συχνά οι δερματολόγοι μπορεί να χρησιμοποιούν τερβιναφίνη, καθώς είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Η τερπιναφίνη και η ιτρακοναζόλη έχουν πλέον αντικαταστήσει την γκριζεοφουλβίνη, γιατί δρουν καλύτερα, αποτελεσματικότερα και ταχύτερα στις ονυχομυκητιάσεις. Και οι δύο φαρμακευτικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν το ήπαρ γι’ αυτό απαιτούνται εξετάσεις αίματος πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Η φλουκοναζόλη φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματική από την ιτρακοναζόλη και την τερβιναφίνη, αλλά παραμένει μια καλή εναλλακτική λύση εάν κάποιος δεν είναι σε θέση να λάβει αυτά τα δύο φάρμακα.
- Άλλες θεραπείες
Θεραπείες με λέιζερ και φωτοδυναμική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμες αλλά σίγουρα λιγότερο αποτελεσματικές από τις τοπικές και συστηματικές θεραπείες για τους μύκητες που αναφέρονται παραπάνω.
Φυτικά προϊόντα που διαφημίζονται για την ονυχομυκητιάση μπορεί να είναι βοηθητικά αλλά δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι είναι πιο ασφαλή ή πιο αποτελεσματικά από τις συνήθεις θεραπείες.