Η πιο συχνή μορφή τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι η ανδρογενετική αλωπεκία και οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και ορμονικών παραγόντων. Οι τρίχες που επηρεάζονται γίνονται λεπτότερες, μικρότερες και πιο ανοικτόχρωμες με την πάροδο του χρόνου. Σε τελικά στάδια τα τριχοθυλάκια συρρικνώνονται εντελώς και σταματούν να παράγουν τρίχες. Στις γυναίκες, η ηλικία έναρξης της τριχόπτωσης ξεκινά αργότερα συγκριτικά με την τριχόπτωση των ανδρών. Συνήθως παρατηρείται σε ηλικία 50- 60 ετών και σπανιότερα μπορεί η ανδρογενετική αλωπεκία να ξεκινήσει νωρίτερα στην ηλικία των 30 – 40 ετών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με καταστάσεις όπου τα ανδρογόνα είναι αυξημένα όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Η ακμή, η αυξημένη τριχοφυΐα στο  πρόσωπο,  η ακανόνιστη περίοδος και η δυσκολία τεκνοποίησης είναι όλα σημεία PCOS.

Ναι, πιστεύεται ότι μπορεί να κληροδοτηθεί από τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Το πρότυπο της τριχόπτωσης λόγω ανδρογενετικής αλωπεκίας  στις γυναίκες είναι διαφορετικό από αυτό των ανδρών. Στις γυναίκες, η γραμμή των μαλλιών στο μπροστινό μέρος του τριχωτού της κεφαλής συχνά παραμένει φυσιολογική και υπάρχει γενικευμένη αραίωση των μαλλιών, κυρίως στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής. Οι τρίχες σε αυτές τις  περιοχές γίνονται πιο λεπτές και πιο κοντές  σε σύγκριση με τις τρίχες σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από την τριχόπτωση και σε σπάνιες περιπτώσεις μετατρέπονται σε χνούδι.

Η διάγνωση είναι σχετικά εύκολη για τον δερματολόγο. Βασίζεται συνήθως στο ατομικό ιστορικό της τριχόπτωσης , το πρότυπο της αλωπεκίας και το οικογενειακό ιστορικό.  Σε ορισμένες περιπτώσεις  μπορεί να γίνουν και εξετάσεις αίματος.

  • Τοπικές θεραπείες:

Η εφαρμογή μινοξιδίλης 2% ή 5% (σε μορφή υγρού ή αφρού) στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της τριχόπτωσης και να επαναφέρει εν μέρει την πυκνότητα των μαλλιών.  Το υγρό ή ο αφρός θα πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής αλλά όχι στα μαλλιά χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή συσκευή ψεκασμού αντλίας. Πρέπει να απλώνεται ομοιόμορφα όπου υπάρχει  αραίωση με ελαφρύ μασάζ για καλύτερη απορρόφηση. Η μινοξιδίλη μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις όπως ερυθρότητα, ξηρότητα, απολέπιση ακόμη και φαγούρα  στο σημείο της εφαρμογής. Ξεκινώντας κανείς την χρήση μινοξιδίλης μπορεί να παρατηρήσει  εντονότερη τριχόπτωση  τις πρώτες 2-8 εβδομάδες θεραπείας που συνήθως υποχωρεί όταν οι νέες τρίχες αρχίζουν να μεγαλώνουν. Τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από τουλάχιστον 6 μήνες συνεχούς θεραπείας και διατηρούνται μόνο όσο κανείς χρησιμοποιεί τακτικά την μινοξιδίλη.

  • Από του στόματος φαρμακευτικές ουσίες

Φάρμακα που δεν είναι εγκεκριμένα αλλά συχνά χρησιμοποιούνται για την ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες όπως η σπιρονολακτόνη, η οξική κυπροτερόνη, η φλουταμίδη και η σιμετιδίνη μπορούν να εμποδίσουν  τη δράση της διϋδροτεστοστερόνης στο τριχωτό της κεφαλής επιβραδύνοντας έτσι την τριχόπτωση και ενδεχομένως ενισχύοντας την ενδυνάμωση των τριχών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο οι τοπικές όσο και οι συστηματικές αγωγές δρουν και διατηρούν τα καλά αποτελέσματα μόνο όσο διαρκεί η θεραπεία με αυτές .

  • Καλυπτικά προϊόντα

Διατίθενται στο διαδίκτυο και σε καταστήματα σπρέυ ψεκασμού που περιέχουν μικροΐνες κερατίνης στο χρώμα των μαλλιών και μπορούν να καλύψουν διακριτικά την αραίωση μαλλίων. Αυτές οι λύσεις είναι παροδικές και δεν διαρκούν γιατί αφαιρούνται με το έντονο βούρτσισμα και ξεπλένονται όταν τα μαλλιά βραχούν όπως στη βροχή, με την εφιδρωση και κατά την κολύμβηση

  • Χειρουργικές θεραπείες:

Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες μπορεί να αντιμετωπιστεί  χειρουργικά με μεταμόσχευση μαλλιών. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία  λαμβάνονται τριχοθυλάκια από τις περιοχές της κεφαλής που διατηρείται η τριχοφυΐα και μεταφυτεύονται στις περιοχές όπου λόγω τριχόπτωσης έχει προκληθεί αραίωση.

Skintopia

Κλείστε ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να λύσουμε όλες τις απορίες σας και για να κλείσετε ραντεβού.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση:
Λεωφόρος Πετρουπόλεως 92, ΤΚ 13123, Ίλιον

Επικοινωνία:
info@skintopia.gr, +302111179644

SKINTOPIA © 2024. All rights reserved. Created by NEXT DIGITAL.