Η ανδρική τριχόπτωση, γνωστή ως ανδρογενετική αλωπεκία επηρεάζει περίπου τους μισούς άνδρες  ηλικίας 50 ετών. Η ανδρογενετική αλωπεκία οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και ορμονικών παραγόντων. Μια ορμόνη που ονομάζεται διϋδροτεστοστερόνη (DHT) επιδρά στα τριχοθυλάκια συγκεκριμένων περιοχών της κεφαλής με αποτέλεσμα οι τρίχες που επηρεάζονται να γίνονται λεπτότερες, μικρότερες και πιο ανοικτόχρωμες με την πάροδο του χρόνου. Σε τελικά στάδια τα τριχοθυλάκια συρρικνώνονται εντελώς και σταματούν να παράγουν τρίχες.

Ναι, έχει βρεθεί πως υπάρχει γενετική προδιάθεση και  η ανδρογενετική αλωπεκία κληροδοτείται από τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Το σύνηθες  πρότυπο της ανδρογενετικής αλωπεκίας εξελίσσεται σταδιακά. Ξεκινά με την υποχώρηση των μαλλιών από το μέτωπο και τους κροτάφους και με την πάροδο των ετών επεκτείνεται στην κορυφή του κεφαλιού. Οι τρίχες σε αυτές τις  περιοχές γίνονται πιο λεπτές και πιο κοντές  σε σύγκριση με τις τρίχες σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από την τριχόπτωση και τελικά μετατρέπονται σε χνούδι.

Η διάγνωση είναι σχετικά εύκολη για τον δερματολόγο. Βασίζεται συνήθως στο ατομικό ιστορικό της τριχόπτωσης, το πρότυπο της αλωπεκίας και το οικογενειακό ιστορικό.

  • Γενικές οδηγίες

Μια σημαντική λειτουργία των μαλλιών είναι η προστασία του δέρματος της κεφαλής από τον ήλιο για να αποφύγετε ηλιακό έγκαυμα και να μείωσετε τις πιθανότητες  πρόκλησης μακροπρόθεσμης ηλιακής βλάβης.  Πάντα προ της έκθεσης στον ήλιο θα πρέπει να φοράτε καπέλο και αντιηλιακό.

  • Τοπικές θεραπείες

Η εφαρμογή μινοξιδίλης 5% (σε μορφή υγρού ή αφρού) στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να επιβραδύνει  την εξέλιξη της τριχόπτωσης και να επαναφέρει εν μέρει την πυκνότητα των μαλλιών .  Το υγρό ή ο αφρός θα πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής αλλά όχι στα μαλλιά χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή συσκευή ψεκασμού αντλίας. Πρέπει να απλώνεται ομοιόμορφα όπου υπάρχει αραίωση με ελαφρύ μασάζ για καλύτερη απορρόφηση. Η μινοξιδίλη μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις όπως ερυθρότητα, ξηρότητα, απολέπιση ακόμη και φαγούρα  στο σημείο της εφαρμογής. Ξεκινώντας κανείς την χρήση μινοξιδίλης μπορεί να παρατηρήσει εντονότερη τριχόπτωση  τις πρώτες 2-8 εβδομάδες θεραπείας που συνήθως υποχωρεί όταν οι νέες τρίχες αρχίζουν να μεγαλώνουν. Τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από τουλάχιστον 6 μήνες συνεχούς θεραπείας και διατηρούνται μόνο όσο κανείς χρησιμοποιεί τακτικά την μινοξιδίλη.

  • Θεραπείες απο το στόμα

Τα δισκία φιναστερίδης μειώνουν τα επίπεδα διυδροτεστοστερόνης επιβραδύνοντας έτσι την τριχόπτωση και ενδεχομένως ενισχύοντας την ενδυνάμωση των τριχών. Απαιτείται συνεχής χρήση 3- 6 μηνών για να φανούν τα αποτελέσματα της θεραπείας και σε περίπτωση διακοπής του φαρμάκου η τριχόπτωση επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση 6-12 μήνες μετά. Οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες της  φιναστερίδης είναι η μειωμένη λίμπιντο και  η στυτική δυσλειτουργία.

  • Καλυπτικά προϊόντα

Διατίθενται, στο διαδίκτυο και σε καταστήματα, σπρέυ ψεκασμού που περιέχουν μικροΐνες κερατίνης στο χρώμα των μαλλιών και μπορούν να καλύψουν διακριτικά την αραίωση μαλλίων. Αυτές οι λύσεις είναι παροδικές και δεν διαρκούν γιατί αφαιρούνται με το έντονο βούρτσισμα και ξεπλένονται όταν τα μαλλιά βραχούν όπως στη βροχή, με την εφίδρωση και κατά την κολύμβηση.

  • Χειρουργικές θεραπείες:

Η ανδρογενετική αλωπεκία αντιμετωπίζεται χειρουργικά με μεταμόσχευση μαλλιών. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία  λαμβάνονται τριχοθυλάκια από τις περιοχές της κεφαλής που διατηρείται η τριχοφυΊα  και μεταφυτεύονται στις περιοχές όπου λόγω τριχόπτωσης έχει προκληθεί αραίωση ή μόνιμη φαλάκρα.

Skintopia

Κλείστε ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να λύσουμε όλες τις απορίες σας και για να κλείσετε ραντεβού.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση:
Λεωφόρος Πετρουπόλεως 92, ΤΚ 13123, Ίλιον

Επικοινωνία:
info@skintopia.gr, +302111179644

SKINTOPIA © 2024. All rights reserved. Created by NEXT DIGITAL.