Η λεύκη είναι μια χρόνια πάθηση στην οποία ορισμένες περιοχές του δέρματος αποχρωματίζονται και γίνονται ρόδινες ή λευκωπές. Είναι αρκετά συχνή πάθηση, συνήθως ξεκινά πριν από την ηλικία των 20 ετών αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε όποιαδήποτε ηλικία. Στους περισσότερους ανθρώπους, η λεύκη τείνει να εξελίσσεται αργά, με μεγάλες χρονικές περιόδους σταθερότητας.

Το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος οφείλεται σε μια χρωστική που ονομάζεται μελανίνη και παράγεται από τα μελανοκύτταρα. Η  λεύκη θεωρείται μια «αυτοάνοση» κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα δικά του μελανοκύτταρα που δεν μπορούν πλέον να παράγουν μελανίνη. Αρκετά συχνά στο ίδιο άτομο εκτός από τη λεύκη συνυπάρχουν και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις. Δεν είναι μεταδοτική νόσος, ούτε έχει αποδειχθεί πως επηρεάζεται από τη διατροφή ή το κάπνισμα.

Ναι, η λεύκη έχει γενετική βάση, αν και λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς με λεύκη έχουν συγγενικά πρόσωπα με την ίδια νόσο. Εάν κάποιος πάσχει δεν σημαίνει πως υποχρεωτικά θα αποκτήσουν λεύκη και τα παιδιά του.

Η λεύκη αποτελείται από κηλίδες δέρματος διαφόρων μεγεθών και σχημάτων που χάνουν το φυσιολογικό χρώμα τους και γίνονται ωχρές, ροδαλές ή σχεδόν λευκές. Συχνά είναι συμμετρικές, προσβάλλοντας και τις δύο πλευρές του σώματος, λιγότερο συχνά εντοπίζονται στη μια πλευρά του σώματος. Η λεύκη εμφανίζεται πρωτίστως στα χέρια και το πρόσωπο, γύρω από τα στόμια του σώματος (τα μάτια, τα ρουθούνια, το στόμα, τον ομφαλό και τα γεννητικά όργανα) και στις  πτυχές του σώματος, όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα. Όταν η λεύκη εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής σε εκείνη τη θέση τα μαλλιά ασπρίζουν .

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από την χαρακτηριστική κλινική εικόνα. Επίσης, γίνεται εξέταση με ειδική λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας για να καθοριστεί η έκταση του σώματος που έχει προσβληθεί από λεύκη. Τέλος, απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις αίματος για τυχόν παθήσεις του θυρεοειδούς και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Δεν υπάρχει οριστική ίαση για τη λεύκη. Αν και η θεραπευτική αγωγή σκοπεύει στον επαναχρωματισμό των κηλίδων δεν μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη  ή την υποτροπή της λεύκης.

  • Αντηλιακά

Η χρήση ενός αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF 30 ή 50 ) είναι επιβεβλημένη γιατί αφενός οι περιοχές με λευκή είναι πιο επιρρεπείς σε ηλιακό έγκαυμα αφετέρου γιατί αποφεύγεται το μαύρισμα του υπόλοιπου φυσιολογικού δέρματος ώστε να μην κάνει έντονη αντίθεση με τις λευκές περιοχές .

  • Τοπικά κορτικοστεροειδή

Η εφαρμογή ισχυρής ή πολύ ισχυρής κρέμας κορτικοστεροειδών, μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης της, μπορεί να βοηθήσει τον επαναχρωματισμό των κηλίδων.

  • Άλλα τοπικά σκευάσματα

Άλλοι τύποι αντιφλεγμονωδών ουσιών, όπως αναστολείς καλσινευρίνης και ανάλογα βιταμίνης D, μπορεί επίσης να ενεργοποιήσουν τα μελανοκύτταρα. Αυτές οι τοπικές θεραπείες χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για να μειώσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες της συνεχούς χρήσης κορτικοστεροειδών.

  • Φωτοθεραπεία

Πρόκειται για την έκθεση του προσβεβλημένου δέρματος σε τεχνητό υπεριώδες φως σε συνεδρίες πολλών μηνών. Η φωτοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική σε μεγάλο ποσοστό ασθενών αλλά αμέσως μετά τη διακοπή των συνεδριών η λεύκη μπορεί να υποτροπιάσει. Περιοχές όπως τα δάχτυλα και το δέρμα γύρω από τα χείλη συνήθως δεν επαναχρωματίζονται με την φωτοθεραπεία.

  • Θεραπεία με λέιζερ

Μικρές σταθερές περιοχές με λεύκη έχουν καλή ανταπόκριση στο λέιζερ Excimer. Αυτή η θεραπεία συνδυάζεται πολύ καλά με τις τοπικές αγωγές κατά της λεύκης.

  • Αποχρωματισμός φυσιολογικού δέρματος

Θεωρείται πιθανή εναλλακτική λύση όταν η λεύκη καταλαμβάνει μεγάλες περιοχές του προσώπου ή των χεριών ή έχει επεκταθεί σε πάνω από το 50% της επιφάνειας του σώματος. Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προταθεί ο αποχρωματισμός του φυσιολογικού δέρματος με λευκαντικές ουσίες όπως η υδροκινόνη.

  • Καλυπτικά προϊόντα

Πλέον στα καταστήματα διατείθεται μεγάλη ποικιλία προϊόντων κάλυψης για τη λεύκη. Τόσο οι δερματολόγοι όσο και εξειδικευμένοι αισθητικοί μπορούν να συστήσουν καλής ποιότητας προϊόντα που είναι ανθεκτικά στο νερό και στην τριβή και καλύπτουν ικανοποιητικά δίνοντας εικόνα ομοιομορφίας χρώματος σε όλο το δέρμα.

Skintopia

Κλείστε ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να λύσουμε όλες τις απορίες σας και για να κλείσετε ραντεβού.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση:
Λεωφόρος Πετρουπόλεως 92, ΤΚ 13123, Ίλιον

Επικοινωνία:
info@skintopia.gr, +302111179644

SKINTOPIA © 2024. All rights reserved. Created by NEXT DIGITAL.