Ροδόχρους ακμή είναι νόσος του δέρματος του προσώπου που συναντάται κατά κύριο λόγο σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, αλλά μπορεί να επηρεάσει όλους τους τύπους δέρματος. Είναι μια χρόνια πάθηση με εξάρσεις και υφέσεις , συχνότερη στις γυναίκες αλλά σοβαρότερη στους άνδρες. Η ροδόχρους ακμή εντοπίζεται στα μάγουλα, το μέτωπο, το πηγούνι και τη μύτη και χαρακτηρίζεται από επίμονη ερυθρότητα που προκαλείται από διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία, κόκκινα σπυράκια και σπυράκια με πύον. Μπορεί να συνυπάρχει φλεγμονή των ματιών και των βλεφάρων. Η ροδόχρους ακμή κλινικά κατατάσσεται σε 4 υποτύπους που μπορεί να επικαλύπτονται.

Τα αίτια της ροδοχρόου ακμής δεν είναι πλήρως γνωστά όμως ο συνδυασμός γονιδίων, ανοσολογικής αντίδρασης και περιβαλλοντικών παραγόντων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Υπάρχει η θεωρία πως μικρόβια στο δέρμα ή το έντερο σχετίζονται με τη ροδόχρου ακμή αλλά δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Πάντως, η ροδόχρους δεν είναι μεταδοτική. Παράγοντες που πυροδοτούν την αγγειοδιαστολή και επιδεινώνουν τη ροδόχρου είναι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, η έντονη άσκηση, οι υψηλές θερμοκρασίες, το αλκοόλ, τα ζεστά ροφήματα, τα πικάντικα τρόφιμα και το στρες.

Η ροδόχρους ακμή μπορεί να διαγνωστεί εύκολα λόγω της χαρακτηριστικής κλινικής εικόνας της, χωρίς  συνήθως να απαιτούνται ειδικές εξετάσεις.

Η ροδόχρους φαίνεται να  συναντάται σε άτομα με συγγενική σχέση, αλλά δεν έχει αποδειχθεί σαφής γενετική συσχέτιση.

Η ροδόχρους ακμή συνήθως ξεκινά ως παροδική τάση του δέρματος να είναι ευαίσθητο και να κοκκινίζει εύκολα. Σύντομα αυτή η ερυθρότητα παραμένει μόνιμα με μικρά διασταλμένα αγγεία και κόκκινα σπυράκια. Σε κάποιες  περιπτώσεις παρατηρούνται σπυράκια με πύον και ήπιο οίδημα του προσώπου, συχνότερα γύρω από τα μάτια. Ειδικά στους άνδρες, σε προχωρημένη νόσο μπορεί να προκληθεί ρινόφυμα , δηλαδή υπερτροφία των σμηγματογόνων αδένων με αποτέλεσμα μια μόνιμα μεγάλη κόκκινη μύτη.

  • Γενικές οδηγίες

Αποφύγετε όσο μπορείτε τους παράγοντες που προκαλούν κοκκίνισμα στο πρόσωπο δηλαδή ζεστά ροφήματα και πικάντικα φαγητά, αλκοόλ, ζεστά λουτρά.

Αποφύγετε τις κρέμες προσώπου με ελαιώδη ή βαζελινούχα συστατικά. Προτιμήστε προϊόντα με βάση το νερό για την περιποίηση προσώπου και το μακιγιάζ.

Ποτέ μην εφαρμόζετε κορτιζονούχο κρέμα στη ροδόχρου ακμή, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δερματολόγου σας. Παρόλο που μπορεί να παρατηρηθεί πρόσκαιρη βελτίωση (λόγω αγγειοσυστολής και αντιφλεγμονώδους δράσης), αμέσως μετά η ροδόχρους θα επιδεινωθεί.

Μειώστε την άσκοπη έκθεση στον ήλιο. Προστατεύστε το πρόσωπό σας από τον ήλιο φορώντας γυαλιά, καπέλο με μεγάλο γείσο και κατάλληλο αντιηλιακό προσώπου.

  • Τοπική θεραπεία

Η κρέμα ή γέλη μετρονιδαζόλης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία για την ήπια φλεγμονώδη ροδόχρου ακμή και σε συνδυασμό με από του στόματος αντιβιοτικά για πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Η κρέμα ή η λοσιόν του αζελαϊκού οξέος είναι επίσης αποτελεσματική για την ήπια φλεγμονώδη ροδόχρου ακμή, όταν εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα.

Η κρέμα ιβερμεκτίνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον βλατιδοφλυκταινώδη τύπο. Έχει δράση στα ακάρεα demodex και είναι αντιφλεγμονώδης.

Οι αναστολείς της καλσινευρίνης όπως η αλοιφή tacrolimus και η κρέμα pimecrolimus  βοηθούν στη ροδόχρου ακμή.

  • Αντιβιοτικά από του στόματος

Οι τετρακυκλίνες, συμπεριλαμβανομένης της δοξυκυκλίνης και της μινοκυκλίνης, χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής. Μειώνουν την ερυθρότητα, τα σπυράκια, τα φλύκταινίδια και τα συμπτώματα της οφθαλμικής ροδοχρόου.

Τα αντιβιοτικά συνήθως συνταγογραφούνται για 6-12 εβδομάδες, με τη διάρκεια και τη δόση να εξατομικεύεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της ροδοχρόου ακμής.

Σε ανθεκτικές μορφές της νόσου συνταγογραφούνται άλλα αντιβιοτικά από το στόμα, όπως η κοτριμοξαζόλη ή η μετρονιδαζόλη.

  • Ισοτρετινοΐνη

Η από του στόματος ισοτρετινοΐνη προτιμάται όταν τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά ή μη καλώς ανεκτά. Αν και η ισοτρετινοΐνη αποτελεί  θεραπεία εκλογής για την ακμή, μπορεί να χρειαστεί σε μακροχρόνια χαμηλά δοσολογικά σχήματα  για τη ροδόχρου ακμή,. Έχει σημαντικές παρενέργειες και δίδεται υπό δερματολογική παρακολούθηση .

Skintopia

Κλείστε ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να λύσουμε όλες τις απορίες σας και για να κλείσετε ραντεβού.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση:
Λεωφόρος Πετρουπόλεως 92, ΤΚ 13123, Ίλιον

Επικοινωνία:
info@skintopia.gr, +302111179644

SKINTOPIA © 2024. All rights reserved. Created by NEXT DIGITAL.